In de praktijk

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Lichter leiderschap
“Er is een steen verlegd in de rivier. Het voelt alsof ik op wereldreis ben geweest en er iets is 'geshift! Dank voor deze nieuwe en frisse inzichten en levenspuzzeltjes. Er is een luikje opengegaan. M’n hoofd is gedraaid en ik heb al meteen wat inzichten toegepast. Super leuk programma. Het was een voorrecht om afgelopen dagen met jullie wijze vrouwen door te brengen. Zeer waardevol", aldus de leiders die meededen aan de 3-daagse retraite Leading From a Fresh Mind. 

Betere sfeer en meer openheid voor team CITO
"Ik kijk tevreden terug op het teamtraject wat we gedaan hebben. De sfeer en openheid in het team zijn erop vooruitgegaan. En de medewerkers hebben nu tools om elkaar aan te spreken en win-win gesprekken te voeren met bijvoorbeeld de interne klant en elkaar. In een periode van ruim 6 maanden heeft CommunicatieWijs trainingen gegeven, intervisiebijeenkomsten begeleid en gezorgd voor praktijkopdrachten om de toepassing in het dagelijkse werk te bevorderen. Een aanrader voor ieder team dat kampt met wrijving en weerstand die onder tafel blijft", Karel Steenmans, Teamleider CITO.

Meer begrip en nieuwe afspraken in de OR
"Het mooiste resultaat was dat we elkaar beter leerden kennen, echt begrip kregen voor elkaars gedrag en met nieuwe afspraken verder konden. Twee dagen lang hebben we gewerkt aan onze interactie als groep. Een aanrader voor iedere ondernemingsraad en medezeggenschap die zijn effectiviteit wil vergroten", Dirk van Mook, voorzitter OR Rijnstate.

Inspiratie voor ketensamenwerking
“Als ministerie werken we met allerlei partijen samen. Zo ook in de strafrechtketen. Om de prestaties in de strafrechtketen te versterken, is een ketenaanpak ontwikkeld. Partijen als politie, openbaar ministerie, rechtspraak, reclassering, slachtofferhulp moeten anders, beter samenwerken. Voor ons de vraag: welke rol kan communicatie hierbij spelen? Te midden van de oordelen die partijen over elkaar hebben en de vraag of iedereen de ketengedachte ook echt omarmt.
Om bestaande patronen te doorbreken heeft CommunicatieWijs een workshop gegeven op onze netwerkdag. Een aanrader als je inspiratie wilt hoe je je meer in elkaar kunt verplaatsen en partijen kunt meekrijgen", Gusje van der Donk, communicatieadviseur Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Meer in je eigen kracht voor secretarresses gemeente A'dam
"Nicole heeft een mooi opgebouwde, boeiende workshop gemaakt voor secretaresses van de Gemeente Amsterdam. In deze workshop Meer in je eigen kracht, kregen de deelnemers vier tools aangereikt om met elkaar op constructieve wijze in gesprek te blijven. Ik was onder de indruk van de positieve energie die dat opleverde. Deelnemers vonden het inspirerend, nuttig en erg leuk", Magda Jobses, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam.

Strategietraject landelijke advies- en klachtenorganisatie
Hoe zorgen we dat we klaar zijn voor de toekomst? Hoe creëren we een sterke 'wij', zeker nu medewerkers ontevreden zijn over de mate waarin ze invloed kunnen uitoefenen? Met deze vragen kwam het managementteam bij Empathiefactor en CommunicatieWijs.
Wat we gedaan hebben: gesprekken met het MT, een quick scan onder de 60 medewerkers, een teamsessie en een plenaire dag voor alle medewerkers. De voorlopige uitkomst: een gezamenlijk gecreërde en gedeelde realiteit over de toekomst. Wat is onze identiteit, ons doel en onze richting. Dit fundament vormt nu het vertrekpunt voor verdere project- en uitvoeringsplannen.    

Strategietraject voor integrale gezondheidszorg 
Hoe krijgen we onze visie en missie tot leven als bestuur? Zodat we daar een warm en trots gevoel bij krijgen? Een stichting in de gezondheidszorg benaderde hiervoor Empathiefactor en CommunicatieWijs.
Uit onze quick scan bleek de onderlinge communicatie voor verbetering vatbaar. Evenals de structuur: wie is verantwoordelijk voor wat. Na onze strategiesessie had het bestuur de helderheid en het enthousiasme over wie ze is, waartoe ze op aard is en wat haar economisch motor drijft. 

Teksten die werken
"Ambtelijk secretarissen schrijven wat af namens de ondernemingsraad: zoals adviezen en besluiten voor de directie. Regelmatig lopen inhoud, procedure en relatie in die stukken door elkaar heen. En is er soms weinig besef wat je met je tekst bij de ander over de schutting gooit. Tijdens de schrijfworkshop Teksten die werken leerden ambtelijk secretarissen hoe zij op het relationele vlak boodschappen kunnen brengen die verbinden. Die directie en ondernemingsraden dichterbij elkaar brengen in plaats van verder van elkaar verwijderen. Hiermee zorgde de workshop van CommunicatieWijs voor inspiratie, inzicht en nieuwe tools", Liza Arends, directeur OR-ondersteuning.

Feedbacktraining Gasunie
"In resultaatverantwoordelijke teams, waar we bij het Corporate Service Center bij Gasunie mee werken, is het een must dat mensen op een constructieve manier elkaar vertellen hoe ze van het gedrag van een teamlid ervaren. En uiteraard zullen de teamleden ook feedback leren ontvangen. De training van Nicole van Ladesteijn heeft samen met Nanja Mol mensen handvaten gegeven voor dit gedrag", Co Stehouwer, interim manager Gasunie. 

Workshops Verbindend Communiceren in Programma’s en Projecten
Het ministerie van BZK zit in een omslag naar meer programmatisch en projectmatig werken. Om programma- en projectmanagers en –medewerkers hierbij te ondersteunen gaf CommunicatieWijs workshops op hun interne projectendag. Hoe kun je meer verbindend communiceren en samenwerken, voor betere resultaten? “Verrijkend en toepasbaar”, aldus de deelnemers.

Teamcoaching op een ROC
‘Communicatie om verder te komen.’ Met die intentie ging een team docenten aan de slag met CommunicatieWijs.
Opbrengst is dat ze meer helderheid hebben over hun wensen als team: ze willen onderling meer verdieping, openheid en uitwisseling. Ze maakten afspraken hoe deze te vervullen. En ze ontdekten elementen van verbindend communiceren: open en eerlijk uiten en inlevend luisteren. Hiermee kunnen ze aan de slag in het team en in de klas.
 
Teamtrainingen Kinderdagverblijf
"Ik ervaar meer openheid tussen de leidsters en zie dat ze elkaar meer constructieve feedback geven, sinds de training. Een groepje leidsters gaat kijken hoe we dit kunnen vasthouden en onderdeel kunnen maken van onze interne communicatie, ook naar ouders en de kinderen", aldus Edith van Ingen, locatiemanager van kinderdagverblijf 't Olifantje.
Ik volg je en CommunicatieWijs hebben een traject gedaan voor het team van ruim 30 crècheleidsters om het te begeleiden naar meer open en waarde(n)volle onderlinge communicatie. 

Constructieve gesprekken met klanten cq ouders
Hoe zorg je als behandelaar dat je dyslectische kinderen optimaal kunt ondersteunen bij hun behandeling die zo’n 1,5 jaar duurt? Soms door met ouders een open en eerlijk gesprek te voeren over hoe er thuis (niet) geoefend wordt en wat beter kan. Alleen hoe doe je dat?
Verschillende vestigingen van het Regionaal Instituut Dyslexie volgden een training voor verbindende relaties met hun cliënten. “Leuk! Zin om in de praktijk te brengen”, zijn enkele geluiden.

MKB-bedrijf wil vooruit
Meer gemak, plezier en respect in de onderlinge samenwerking en communicatie. Dat is wat een bedrijf van circa 6 vrouwen graag wil. CommunicatieWijs ondersteunt hen hierbij met speciale sessies na het werk.