3 principes

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Het 3 principes paradigma

Al in de 19e eeuw filosofeerde de psycholoog William James erover: Hoe mooi zou het zijn als we de universelse principes van de menselijke ervaring oftewel mens zijn konden blootleggen? 
Sydney Banks, een Schotse Canadees, 'ont-dekte' deze 3 principes in de jaren '70 per toeval na een eigen diepgaande inzichtervaring. 

Energie (Mind), Denken en Bewustzijn 
Zoals het idee van de zwaartekracht een beschrijving is voor het naar beneden vallen van voorwerpen, zo zijn de 3 principes een beschrijving hoe we als mens leven ervaren. Er is Energie (Leven of 'Mind' in het Engels), Denken (Voelen of Ervaren) en Bewustzijn (Gewaarzijn). Of anders gezegd: er is 'Bewust Denkend Leven'. Deze drie-eenheid van de menselijke ervaring is slechts een verwijzing naar of metafoor voor het creatiepotentieel of het vormloze waarvoor geen woorden zijn. 

Als je voor jezelf realiseert dat je 'willekeurige creaties ervaart', verandert als vanzelf je relatie tot (jouw) gedachten, gevoelens en ervaringen. Je weet dat ze 'out of the blue' komen, continu veranderen en dat ze geen waarde in zichzelf hebben. Spontaan ontstaan onbegrensde mogelijkheden.  
Dit psychologische en spirituele paradigma staat internationaal bekend onder het ‘inside-out’, ‘innate-health’, of het ‘3 Principes’paradigma. 

Wereldwijde impact
Wereldwijd werken vele professionals (van managers tot psychiaters) vanuit dit paradigma in vele sectoren zoals het onderwijs, gevangeniswezen, de zorg, verslavingsklinieken en het bedrijfsleven. De 3 principes als metafoor voor wat leven in essentie is hebben in vele levens een enorme positieve impact (gehad). 
Zie ook de internationale Three Principles Global Community.

Sinds 2015 is dit paradigma in Nederland geïntroduceerd via de wekelijkse radioshow en podcast van De Slagersdochters. Momenteel zijn er tientallen 3P facilitators actief (van huisartsen, GZ-medewerkers, onderwijzers, kunstenaars, hapto-en kindertherapeuten, psychologen, schrijvers et cetera). Dit aantal groeit gestaag.
Zie voor aanbieders en activiteiten het 3P Plein
Zie ook de Nederlandstalige 3P Community.

Nicole en de 3 principes 
Sinds 2017 integreer ik de 3 principes in mijn werk als coach en facilitator voor professionals, leiders, teams en organisaties. In 2020 schreef ik hierover het boek CommunicaZie en in 2023 de miniboeken De mind van het padje en Leading from a fresh mind (met Angela Mastwijk).
Vanaf 2022 werk ik vrijwel uitsluitend vanuit de 3 principes en non-dualiteit.
Via Shift Academy en de internationale 3P community heb ik mij verdiept in de 3 principes.

Vragen
Heb je vragen over de 3 principes, het aanbod en/of wil je iets delen of bespreken? Bel of mail Nicole.