Coaching als rustplek en springplank?

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).


Coaching is een plek om even halt te houden om daarna fris, vol energie je pad te vervolgen. 't Helpt bij het kiezen van de juiste afslag. Tegelijkertijd vraagt het dat je voortdurend verantwoordelijkheid neemt voor jouw leervraag, de coachrelatie en jouw progressie.

Volgens mijn Amerikaanse collega Marie Miyashiro, auteur van de Empathiefactor, heeft de helft van de leiders in Amerika verplicht een coach. Vanuit de gedachte: wil je ruimte hebben voor de ander en de organisatiedoelen, dan dien je een sterke eigen basis te hebben. Hoe meer jij je bewust bent van je eigen behoeften en gedrag en reactiepatronen en hoe beter jij daarvoor zelf kunt zorgen, hoe meer je kunt bijdragen aan iedersbelang. 

De afgelopen jaren heb ik tientallen mensen gecoacht, van managers tot professionals (en soms ook stellen). Prachtig om te zien hoe ieder z'n thema's blijkt te hebben. Soms de schijnbare spagaat tussen harmonie en zelfzorg (de goede vrede willen bewaren en dan jezelf te kort doen). Of die tussen resultaat en verbinding (heel direct en eisend zijn voor de goede zaak en daarmee de anderen kwijtraken).
Coaching kan dan helpen om én voor de ander én het team te zorgen én voor jezelf. Of om een taal te leren waarin je helder bent en tegelijkertijd bijdraagt aan de relatie en welwillendheid van de ander. 
Zorg dat je scherp krijgt en houdt waar jouw spagaat zit en eigenaarschap houdt wat jij wilt ontwikkelen.

In de relatie met de coach gebeurt het (ook). Jouw patronen worden zichtbaar. Durf je jezelf te laten zien. Neem je initiatief, ben je tijdbewust, vraag je om uitdaging, 'n sterke spiegeling, laat je je meevieren, geef je terug waar je wel of niet wat aan had. Jouw gedrag in deze interactie is de spiegel waar je staat en regelmatig exemplarisch voor wat jij ook doet in werk- en privé-relaties.  
Hoe benut je die relatie zodat synergie ontstaat? En dat jij leert wat jij in interacties te leren hebt?

Regelmatig beginnen coachees fanatiek aan een coachtraject. Ze maken de opdrachten trouw. Totdat een moment komt waarop ze dat niet meer doen... Te druk, geen situatie aan de hand gehad, zijn enkele van hun redenen.
Dat is regelmatig een kantelpunt om alert te zijn, voor beiden trouwens. Welk pad kies je in te gaan? Ga je de sprong maken om nu echt uit je comfortzone te komen? 
Gedragsverandering vraagt van de coachee: de intrinsieke motivatie en discipline om te willen veranderen en het vertrouwen dat je dat kunt. Van de coach vraagt het de juiste vragen stellen om de coachee in de 'adaptiemodus' te krijgen, juist als het moeilijk wordt.

Wil jij de beste versie van jezelf worden? Informeer naar de coachtrajecten, bel/ mail vrijblijvend en we kijken samen wat jou past.