WAIT voor leiders

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Why Am I (not) Talking?

Leiders praten te veel over te weinig. Ze zenden over zaken die per mail kunnen en de echte gesprekken over wat leeft laten ze liggen Effect: weglekkende energie en rondzwemmende haaien*.

In essentie is dat wat ik regelmatig terug hoor van medewerkers. Ze willen graag contact, een gesprek, gehoord worden en waardering. Tegelijkertijd blijken de huidige interacties en vormen hiervoor niet te werken zoals de calls en overleggen. En zijn de leiders onbereikbaar als je even wilt binnen lopen of wilt bellen.

Ook leidinggevenden geven aan niet blij te zijn. Soms zouden ze meer open willen zijn dan kan gezien hun positie en de vertrouwelijkheid van sommige informatie. Anderzijds zouden ze meer eigenaarschap wensen van medewerkers voor productief overleg. Regelmatig blijft het stil op de vraag: “Hebben jullie nog iets wat je wilt inbrengen of waarmee je zit?”. Ook agendapunten worden vooraf niet ingestuurd na expliciet verzoek. En ook zouden ze meer initiatief wensen als je graag contact wilt. “Je kunt mij toch ook aanspreken in de wandelgangen en vragen om bijvoorbeeld feedback?”.

Kortom, er ligt genoeg spanning rondom dit thema. En er zijn kansen, zoals bijvoorbeeld:

Het is belangrijk dat deze spanning op tafel komt te liggen. “He, we zijn allemaal niet blij met de kwaliteit van onze interactie”. En dat het team dit ziet als een kans. Wat wil hier ontstaan?

> De WAIT-vraag stellen als leider: Why Am I (not) Talking?
Waar en wanneer praat ik te veel en zou ik kunnen kiezen voor mijn mond houden? Of voor interactie in plaats van zenden?
Waar ga ik het gesprek uit de weg? Wat maakt dat ik bijvoorbeeld bepaald ‘sabotagegedrag’ van teamleden niet bespreekbaar maak? Zoals de sarcastische grapjes, ‘ja zeggen, nee doen’ of vertragingstactieken.


> Je gedrag scherp monitoren en hiervan leren in het hier en nu. De kans is namelijk groot dat je in je oude patroon terugvalt, zeker wanneer jij getriggerd wordt. Jouw zogenoemde 'verborgen bestuurders' gaan het dan overnemen: Innerlijke geboden of verboden als ‘je moet ingrijpen’ of ‘wees vooral niet emotioneel’. Om deze cirkel te doorbreken helpt het als jij in het klein begint te experimenteren met nieuw gedrag. Betrap jezelf en wees open over jouw eigen bijdrage als je incongruent bent.

Tijdens de Leergang Verbindend leiderschap bij verandering krijg je volop tools voor verbeterslagen. Start: 29 september 2016

* Deze metafoor komt uit Deep Democracy, een inclusie-besluitvormingmethodiek, waarbij de haai symbool staat voor onuitgesproken wijsheid: meningen en botsingen die in de onderstroom van het team leven.

**Het WAIT-principe is een handvat om je bewust te zijn van je gedachten, intenties, oordelen en van wat er mogelijk leeft bij de ander(en). En vanuit daar te kiezen voor zwijgen of praten.